W przeciągu ostatnich kilku, kilkunastu lat dyskusja na temat ekologii nabrała intensywności, także w naszym kraju. Coraz więcej organizacji, fundacji, a nawet pojedynczych jednostek domaga się ograniczenia wpływu działalności wielu firm na środowisko. I choć postulaty te wysuwane są przede wszystkim podmiotom przemysłowym, dotyczą one także przedsiębiorstw mających do czynienia z żywnością. Firmy cateringowe nie są w tym przypadku żadnym wyjątkiem.

Trudno więc dziwić się tego, że wiele z nich próbuje przeobrażać swoją ofertę w stronę rozwiązań ekologicznych. Czasem jest to efekt ciągłych zapytań lub wręcz nacisku ze strony klientów, innym razem decydujący okazuje się kształt samego rynku. Niezależnie od powodu, rezultatem jest EKO catering, który zdaje się zdobywać coraz większą popularność. Stwarza to więc doskonałą okazję do tego, aby przyjrzeć mu się bliżej i sprawdzić, czego tak naprawdę dotyczy.

Czym jest EKO catering? Czego dotyczy?

 Definicja omawianego pojęcia nie jest specjalnie skomplikowana. To w istocie standardowe usługi cateringowe, których realizacja odbywa się z poszanowaniem ekologii. Ogromne znaczenie ma tu świadomość tego, jak poszczególne działania wpływają na środowisko naturalne i co można zrobić, aby zmniejszyć ich negatywny skutek. Z czym się to wiąże?

  • Żywy jest przede wszystkim trend „zero waste”, który polega na takim wykorzystaniu produktów spożywczych, by ich nie marnować, a jednocześnie ograniczać negatywny wpływ na środowisko. Związane jest to również z odzyskiwaniem opakowań (nie są one ani wyrzucane, ani spalane), a także odpowiedzialnej produkcji. Dla firm zlecających usługi ekologicznego cateringu to okazja do realizacji pozytywnego marketingu i budowania wizerunku świadomego podmiotu.
  •  Zasady skupiające się na poszanowaniu środowiska naturalnego wdrażane są już na etapie organizacji omawianych działań. Polega to między innymi na odpowiednim dostosowywaniu zamówienia do liczby osób, by ograniczyć marnotrawienie żywności. Do tego dochodzi użycie ekologicznych opakowań i właściwe wykorzystanie ewentualnych resztek.
  • Oczywiście znaczenie ma też sposób pozyskiwania produktów. Firmy oferujące EKO catering współpracują z bio farmami, a także dostawcami stawiającymi wyłącznie na rozwiązania ekologiczne. Wszystko po to, aby zagwarantować spełnienie kluczowych kryteriów związanych z omawianą dziedziną.
  •  Działalność firm cateringowych skupia się jednocześnie na tym, by wszelkie posiłki były nie tylko ekologiczne, ale też smaczne i atrakcyjne dla oka. Kucharze potrafią wyczarować z nich prawdziwe cuda, dzięki czemu zamawiający nie musi obawiać się o jakość. Wręcz przeciwnie.

 

Nie da się ukryć, że EKO catering wymaga pełnej świadomości i dalekowzroczności. Nie wystarczy bowiem zrezygnować z plastikowych opakowań i sztućców, by móc uznać, że kluczowe kryteria zostały spełnione. Pamiętać trzeba o produkcji, przechowywaniu produktów, transporcie, a nawet właściwym podaniu. Wszystko to wymaga więc odpowiednich starań.

Dlaczego warto korzystać z EKO cateringu?

 Choć może się wydawać, że działalność z poszanowaniem środowiska naturalnego jest trudna i że wymaga sporych inwestycji, w praktyce przynosi ona mnóstwo korzyści. Także klientom firm cateringowych.

Otrzymują oni dostęp do produktów najwyższej jakości, przy produkcji których nie są używane szkodliwe substancje. Pozytywnie wpływa to na ich jakość, smak oraz przydatność. Do tego dochodzi jakże ważna świadomość, że  ich pozyskiwanie nie miało negatywnego wpływu na środowisko naturalne.

EKO catering wydaje się atrakcyjny również dla firm, które zamawiają tego typu usługi przy okazji organizacji rozmaitych eventów oraz spotkań. Mogą budować pozytywny wizerunek wśród klientów, a jednocześnie czerpać z wszelkich zalet profesjonalnej obsługi. Jak więc widać, ekologiczne usługi cateringowe stają się atrakcyjną alternatywą dla tradycyjnych ofert – zarówno dla klientów indywidualnych, jak i przedsiębiorstw.